De Verwondering

De Verwondering KRO NCRV op NPO2

Ik noem mezelf weleens gekscherend de meest depressieve geluksexpert. In mijn zoektocht naar geluk ben ik zelf zeker niet altijd het zonnetje in huis. Een klein bruin boekje in een vieze envelop, uit mijn vaders boekenkast, bemoedigt me op moeilijke momenten.

Wat is geluk? Met deze vraag houd ik me al mijn leven lang bezig. Mijn naam betekent ‘hoop’ in het Sanskriet, en iedere dag probeer ik mijn naam eer aan te doen. Ik ben oprichter van Action for Happiness Nederland: een organisatie die bouwt aan een gelukkiger wereld. Verder houd ik me al decennialang bezig met werkgeluk, en ga ik naar bedrijven en organisaties om hierin te adviseren en te helpen.

Als klein meisje in Barneveld, met Surinaamse en Indiase wortels, zocht ik al naar antwoorden op levensvragen. Een klein bruin boekje in een vieze envelop, liggend in mijn vaders boekenkast, trok mijn aandacht. Het boekje stond vol Sanskriet, een heilige schrijftaal van het hindoeïsme. Toen ik vele jaren later een pagina liet vertalen, bleek het boekje vol wijsheden over geluk te staan. Ik heb het boekje altijd bij me.

Hoewel ik me bezighoud met geluk, voel ik me zeker niet altijd gelukkig: ‘Ik noem mezelf soms weleens gekscherend de meest depressieve geluksexpert.’ Door mijn ervaringen met depressie heeft geluk voor mij een andere betekenis gekregen.

Ik zie geluk niet als iets wat we kunnen bereiken, maar als iets wat we in de basis al zijn. ‘Geluk is onze levensenergie, wat niet betekent dat we ons altijd gelukkig voelen. Het is net als het Nederlandse zeeklimaat, binnen dat zeeklimaat hebben we allerlei weersomstandigheden.’

NPO Afl. 10•Zo 10 mrt 08:35•25m
NPO Afl. 10 – zondag 10 maart 2024